Sanırım bilişimci olmamdan kaynaklı en çok merak ettiğim yerlerden biriydi Silicon Valley , malum biz bilişimcilerin amiral gemisi orası. Gidip gördükten sonra ise düşündüğüm şeylerden biri malesef bizim ülkemizde hala bilişim sektörünün çok çok gerilerde olduğu ve bu işe değerinin onda birinin bile verilmediği .Umarım kısa zamanda bizler de bu anlamda ilerlemeler kaydedebiliriz. Öte yandan gezimizle ilgili bölüme dönüp kısaca Silikon Vadi’den bahsetmek gerekirse;
Silicon Valley, San Francisco Körfezi’nin güney kıyılarında Stanford Üniversitesi’nin de evi olan Palo Alto’daki teknoloji bölgesi bilindiği üzere. Santa Clara, San Jose, Alameda ve San Mateo tarafından çevrelenmiş bu lokasyon teknoloji devlerinin merkezi. Adını bilgisayar devrelerinde kullanılan yarı iletkenlerin temel malzemesi olan silikondan alan bölgede,yüksek teknoloji bilişim ürünlerin araştırılması, geliştirilmesi ve pazarlanmasına dair çalışmalar yürütülmekte.
Geçmişine bakmak gerekirse ,eski California Valisi Leland Stanford’un 1891′de Stanford Üniversitesi’ni kurması aslında bir nevi vadinin temellerinin de atılması anlamına geliyor.1939 yılında Stanford mezunları Bill Hewlett ve David Packard üniversitenin de desteğiyle kampüs yakınındaki bir garajda Hewlett Packard (HP) şirketini kurmuşlardır.Sonrasında Stanford Dekanı’nın, üniversite çevresindeki arazileri teknoloji şirketlerine satmasıyla başlayan süreç bugün bölgenin dünya teknoloji üssü olmasının da ilk adımlarıydı.Kurulan ilk şirketler arasında General Electric ve Eastman Kodak bulunuyordu.
Shockley Semiconductor Laboratory, William Shockley tarafından 1956 yılında Beckman Instruments, Inc.’in bir bölümü olarak kurulan öncü bir yarı iletken geliştiriciydi. Silicon Valley’nin ismini de aldığı silikonlu yarı iletken cihazlarda çalışmak üzere bilinen ilk yüksek teknoloji şirketi oldu.Silicon Valley’de ilk ödül William Shockley, John Bardeen ve Walter Brattain’in ilk yarı iletken transistorü icat ederek aldıkları Nobel ödülü oldu.
1957′de ise Shockley Semiconductor Laboratory’nin önde gelen bilim insanlarından sekizi Jean Hoerni, Julius Blank, Victor Grinich, Eugene Kleiner, Gordon Moore, Sheldon Roberts, Jay Last, Robert Noyce istifaederek Shockley’nin yari iletken transistörünü geride bırakaran daha üstün Fairchild yarı iletken transistörünü geliştirdiler.Sonralarında bu istifa onlara hain sekizli diye çevirebileceğimiz “Traitorous Eight” denmesine de neden oldu. Shockley Semiconductor ise bu istifalardan sonra yeniden eski gücünü kazanamadı ve 1960 yılında Clevite tarafından satın alındı, daha sonra 1968’de ITT’ye satıldı ve kısa bir süre sonra resmen kapatıldı. Sonrasında sadece binası kalan şirket perakende satış mağazası olarak yeniden yapılandırıldı. 2015’e kadar, yeni bir bina kompleksi geliştirmek için binayı yıkma düşünceleri oluşmuşken 2017’ye gelindiğinde, bina alanı “Silikon Vadisi’nin Gerçek Doğum Yeri” olarak işaretlenen yeni tabelalarla yeniden Silicon Valley tarihindeki yerini güncelledi.
Silikon Vadisi’ndeki diğer bazı önemli gelişmelere dönersek ; 1963′ta Doug Engelbert, Fair Stanford Araştırma Enstitüsü’nde ilk bilgisayar faresini geliştirirken aynı zamanda internette online sisteminin temelleri atıldı.
1968′de “Traitorous Eight”den (Robert Noyce ve Gordon Moore) Fairchild’ı bırakarak Intel’i kurdular. Bu arada Shockley’den ayrılanlar 20 yıllık biz zaman dilimi içinde tam 65 şirket kurdu.
1971′e gelindiğinde ise Intel ilk mikroişlemci Intel 4004’ü geliştirdi.1972’de ethernet temelli bu teknoloji LAN’larda (Local Area Network) veri alışverişini mümkün hale getirdi. Bunlar olurken Xerox’un ,Palo Alto’daki araştırma merkezinde lazer yazıcı icat edildi.Ve ilk dizüstü WYSIWYG (“What you See is What you Get”, yani “ne görürsen onu alırsın” sistemi geliştirildi.
Steve Jobs ve Steve Wozniak 1976′da Cupertino’da ilk şirketlerini açarak Apple markasını verdikleri bilgisayarlarının satışına başladılar.
Ve 1994; Jerry Yang, Stanford Üniversitesi’nde bir karavanın arkasında Yahoo arama motorunu kurdu.
Ardından 1998’de yine Stanford mezunları Sergie Prin ve Larry Page Mountain View’da Google şirketini kurdu.
2004’e gelindiğinde ise yine olmazsa olmazlarımızdan Facebook ,o sıralarda Harvard’da okuyan Mark Zuckerberg tarafından kuruldu ve sonrasında Palo Alto’ya taşındı.
Bazı ülkelerde benzerleri yapılmak istense de Silicon Valley’nin aynısını inşa etmek neredeyse mümkün değil gibi. Silicon Valley‘deki dünyaca ünlü markalar; HP, Google, Sun, Intel ve Youtube gibi kurucularının ortak yanı ise hepsinin Stanford Üniversitesi mezunu olması… Burası dünyanın çeşitli ülkelerinden beyin göçü alan adeta bir yetenek fabrikası. Önemli uluslararası firmaların konuşlandığı vadi, yaklaşık 1 trilyon Dolar’dan fazla bir pazara sahip.Çalışanlarının da oldukça yüksek yıllık gelirlere sahip olduğu Vadi’de işyerleri çalışanlarına maaşlarının dışında oldukça cazip imkanlar da sağlıyor. Spor tesisleri,ücretsiz yemek,masaj ,kuru temizleme ve hatta bazılarının verdiği hisse senetleri bunlardan bazıları.
Intel, Cisco, Google, HP, Maxtor, SoftwaySolutions, Apple, Microsoft, Oracle, Nvidia, AMD, Facebook, Twitter, Mozilla,Yahoo gibi aklınıza gelebilecek tüm yüksek profilli teknoloji firmalarının, merkezi veya çıkış noktası Silikon Vadisi.Hali hazırda Google’ın belirli bölümleri ziyaretçilere açık olup siz de bizim yaptığımız gibi bu alanları gezip, çalışanlarla sohbet edebilir, en keyflisi de Google renklerine boyanmış bisikletlerle Vadi içinde tur atabilirsiniz.
Silikon Vadisi gezinizden sonra California’nın başkenti Sacramento’yu da görmeye ne dersiniz? Detaylar aşağıdaki linkte…