Amerika’da yaşama dair ilginizi çekecek bilgiler…
Amerika’da en çok gidilen havalimanlarına dair bilgiler :
Türk Hava Yolları (THY) veya herhangi bir bağlantılı uçuş yapan yabancı uçak firmaları ile LOS ANGELES’a geliyorsanız kaybolurum ya da ne yaparım diye asla endişe etmenize gerek yok.Zaten Turk Hava Yolları ile geliyorsanız gerek uçuş esnasında gerekse sonrasında kabin ekibindeki arkadaşlar size oldukça yardımcı oluyorlar, öte yandan uçağın büyük bir bölümü Türk uyruklu yolculardan oluştuğu için birinden yardım isteseniz emin olun yardım etmekte tereddüt etmez, malum gurbetteyiz değil mi . Ama bu geleneksel yöntemleri tercih etmez ya da olur ya yardım istemekten çekinirseniz uçaktan indikten sonra oldukça profesyonel ve kolay anlaşılır yönlendirme tabelaları size yardımcı olacaktır. Bir diğer ipucu ise sizin bulunduğunuz uluslararası terminalin adı TOM BRADLEY olup pasaport kontrolünün hemen ilerisinde hiç bir yere sapmadan dümdüz ilerlediğinizde çıkışa gelmiş olursunuz. Los angeles Havalimani (LAX) 6 adet terminale bölünmüştür ve yurtdışından gelen tüm yolcuların iniş terminali Tom Bradley olacağından çıkış yönünü kaybetmeseniz bile herhangi bir havayoluyla dış hatlardan gelmiş birini bile takip etseniz çıkışa gelirsiniz. Sonuç olarak hiç endişelenmeyin,LAX oldukça kolay bir havalimanı ve L.A’e inişiniz keyifli bir gezinin başlangıcı olacak.
SAN DIEGO Havalimanı ( LINBERG FIELD) ise küçük ve hemen gökdelenlerin ardından pisti başladığından büyük uçakların uçuşları gerçekleşememektedir.San Diego’ya gitmek isteyenlerin Los angeles, San Francisco, New York, Chicago gibi uluslararası havaalanlarından bağlantı yoluyla gelmeleri gerekmektedir. San Diego Havalimanı başta da belirttiğim üzere oldukça küçük olduğundan çıkış oldukça kolay ve kısa sürer.
SAN FRANCISCO Havalimanı (SFO) ‘ya da THY’nin direk uçuşları başlamıştır. İster THY,isterseniz bağlantılı diğer şirketlerle San Francisco da oldukça kolay ulaşılabilen bir lokasyon.San Francisco havaalanından şehir merkezi için raylı sistem mevcut olup Bay Area Rapid transit (BART) olarak bilienen bu ulaşım şekli şehri bilmeyenler için en kolay ve en ucuz imkandır.
NEW YORK Havalimanı (JFK) ise THY ile New York’a direk uçabileceğiniz en yoğun kullanılan hatlardan biridir .( THY) ile direkt olarak ucabilirsiniz. Havaalimanından New York City merkezine yada herhangi bir noktaya metro ya da ,havalimanı şehir içi bizim belediye otobüsü tarzı otobüs transferleriyle ulaşabilirsiniz.Bu iki ulaşım yolu en hesaplı olan transfer şeklidir.
Onemli Not: Turkiye den amerika nin California eyaletine gelirken Cana da uzerinden geciyorsunuz. Bu bolgede tirbulansa girceksiniz. Bu size biraz urkute bilir fakat sakin korkmayin bu bolgeye ucus yapan pilotlar bu tirbulansa alisiktir.
Amerika’da araba kiralama ve trafikte araç kullanımına dair bilgiler :
Havaalanlarından araba kiralamak istiyorsanız,ya da önceden rezervasyon yaptırmış ve ilgili firmaya ulaşmak istiyorsanız havaalanın önünde kiralama firmasının ismi bulunan ve düzenli olarak kalkış yapan otobüslere binip aracı teslim alacağınız noktaya gidebilirsiniz.Yanlış otobüse binmemeye dikkat etmenizi öneririm zira sonrasında kendi tercih ettiğiniz firmanın araç teslim noktasına ulaşmak için yürümek zorunda kalabilirsiniz ve bu mesafe de en az 20-30 dakika olabilir. Uluslararası ehliyetiniz Amerika’da 6 ay süre ile geçerlidir. Araç kiralarken de bu ehliyetinizi göstermeniz yeterli olacaktır. Yedek şoför isterseniz, bizde de olduğu gibi küçük bir ek ödemeyle ikinci şoför ilavesi mümkündür. Bunu resmi olarak belirtmek olası bir kaza durumunda sigorta şirketinin hasarı karşılaması önemlidir yoksa polis çevirmesi gibi durumlarda herhangi bir cezası yoktur.
Fiyatlar bir miktar farklı olsa da kurumsal kiralama firmalarını tercih etmenizi öneririm heryerde olduğu gibi kurumsallık ve üç beş kuruş fazla ödemek sonrasında baş ağrısı yaşamanızdan iyidir, üstelik de kendi ülkenizde olmadığınızı düşününce risk almaya gerek yok derim.Araç fiyatları orada da bizde olduğu gibi mevsimsel ve yoğunluğa göre değişmekte Bütçenize uygun lüks araçlardan ekonomik araçlara her türlü kiralama kolayca mümkün. Bavulunuzu hazırlarken GPS, araç kamerası, telefon kulaklığı, telefon tutacağını da eklemenizi tavsiye ederim. GPS hizmeti ekstra bir ücret karşılığında kiralanabilmekte ancak oldukça pahalıya mal olabilir, öte yandan başka yazılarımda da belirtiğim üzere Amerika kurallar ülkesidir ve uymadığınızda özellikle trafikte oldukça ağır cezalarla karşılaşmanız mümkündür bu yüzden Amerika’da araç kullanırken telefonunuzu elinizde gören polis kayıtsız şartsız gayet de yüklü bir ceza yazar, bu nedenle araçta telefon tutacağınızın olması güvenli bir yolculuk ve ağır cezalardan korunmak için gereklidir. Araç kamerası ise kaza gibi herhangi bir istenmedik durumla karşılaştığınızda size delil sağlaması açısından oldukça önemlidir.
Amerika’da Türkiye’de bulunan dönel kavşaklar yerine STOP-SIGN mevcuttur, anlamı tahmin edeceğiniz gibi DUR demektir ve gerçekten durulur, tekerlekleriniz yavaş dahi dönerse ceza yersiniz ve en önemlisi malesef bizim ülkemizdeki gibi kim kaparsa döner mantığı asla yoktur,bu işarete ilk gelen ilk geçer. Örnek vermek gerekirse bu işarete ilk siz geldiniz ve tamamıyla durdunuz,sağınızdaki araç sizden sonra durdu geçiş sizindir.Kurallar sürücüler tarafından harfiyen uygulanır sonuç olarak saygı ve kuralların işlediği trafikte sorun da elbette azalır.
Amerika trafik kuralları arasında en sevdiklerimden ve keşke bizde de olsa dediklerimden biri de Carpool. Çok şeritli yollarda 2 veya daha fazla kişinin bulunduğu araçların kullanabileceği bir şerit bu. Bu şeridin özelliği ise diğer şeritlerden daha hızlı ilerleme imkanı sunması. Amacı aynı güzergahta oturan örneğin iş arkadaşları ya da öğrencilerin tek bir aracı paylaşarak hem trafiğin rahatlatılması hem de yakut tasarrufu sağlanmasıdır böyle ülke ekonomisine de katkı sağlanmış da olur. Bu şeridi kesinlikle tek kisi iseniz kullanmaya kalkmayın çünkü kameralar ve gizlenmiş polisler tarafından yakalanmanız ve yine oldukça yüksek rakamlı cezalarla karşılaşmanız süpriz olmayacaktır. Amerika’da otoyollar ücretsiz olup ulaşım sisteminin temeli bireysel araçlara dayalıdır.Toplu taşıma öğrenciler,evsizler kısacası gelir seviyesi alt gruplar tarafından tercih edilir.
Amerika’da araç parketmeye dair bilgiler :
Amerika’da kaldırım kenarlarında bazı renkler görürsünüz bunlar elbetteki bir amaç içindir ve dikkat edilmezse yine ceza ile karşılaşmanız söz konusu olacaktır. Kırmızı boyalı bölümlere kesinlikle araç park edemezsiniz.Mavi boyalı bölümler engelli araç sürücülerine aittir,engelli olmayıp buraya park edilmesi halinde $1000’ı bulan cezalarla karşılaşılabilir,üzerine aracınız çekici ile park alanına götürülür ve ekstra ciddi bir para daha ödersiniz. Yeşil boyalı park yerleri süreli park yerleri olup üzerlerinde 15 dakika(15 MIN), 30 dakika(30 MIN) yazar,buralarda da dikkat edilmesi gereken park süresini aşmamaktır, zira 1dakika bile süre aşmışsa ön camınızda sarı zarfı bulabilirsiniz , bu zarfın için de ise elbetteki güzel bir trafik cezası bulunur. Bu zarfı kesinlikle atmayın çünkü ödemek istediğinizde o belgeye ihtiyacınız olacak. Gri boyalı park yerleri ise yine süreli park yerleridir ancak 2 saat gibi daha uzun sürelerde park etmenize imkan verir. Onların süreleri kaldırımın üzerinde değil beyaz levha olarak sabitlenmiş direklerde 2 saat( 2 Hours) şeklindedir.
Amerika’da sosyal hayata dair bilgiler :
Amerika’da özellikle kadın hakları oldukça önemli ve verilen değer yüksektir,örneğin bir erkek kadınla konuşurken bile ses tonunuza dikkat etmeli,el kol hareketi ve benzeri hakaret içerikli davranışlarda bulunmamalıdır yoksa yasal karşılığı hiç de hoşuna gitmez. Umarım bizim ülkemizde de yakın zamanda yeterli yaptırımlar uygulanır. .
Ülkede hayvan hakları da bizim ülkemizle kıyas götürmez şekilde yüksektir.Herhangi bir hayvana kötü muamele yaptığınızda bu hayvan size ait bile olsa elinizden geri verilmemek üzere alınıp barınaklara teslim edilir. Gelelim kötü muamele yapana, elbetteki yüklü bir para cezası alması garantidir buna ilaveten gerekli görülürse psikiyatrik tedaviye sevki yapılır.
Amerika’da sigara alma yaşı 18 olup gerektiği taktirde satıcı size kimlik sorabilir ve söylememe gerek yok sanırım göstermiyorum kimliğimi ama yine de sigaramı ver deme şansınız olmaz.İçki alma yaşı ise 21 olup bu yaşın altındakilere içki satışı kesinlikle yasaktır. İçki aldığınızda da öyle sokakta, plajda içme hakkınız yoktur. Eğer içkinizi marketten almış ve aracınızla taşıyacaksanız araç içinde taşıyamazsınız barajda taşımanız gerekir. Polis çevirmesinde size alkol testi yapılabilir. Paralı veya halk plajı tabir ettiğimiz bir kumsala gittiğinizde sigara ve alkol içemezsiniz. Eğer alkolümü kapalı bir kaba koyarım kimse anlamaz diye düşünüyorsanız ,plajda gezen polislerin ellerinde bulunan alkol ölçerin pipetini kendinize uzanmış görmeniz ve ceza yemeniz olasıdır.İçki satılan bir mekana girmek için kimlik göstermeniz zorunludur. Ehliyet, Nüfus cüzdanı hatta Green Card bile girmek için yeterli olmaz bu nedenle pasaportunuzu mutlaka yanınızda bulundurun çünkü tek giriş belgeniz pasaportunuzdur.
California’da bar kapanma saati 02:00 AM, New York’ta 04:00 AM’dir. Bu saatte bulunduğunuz mekandan çıkış yapmanız gerek,bu saatten sonra mekanda kalamaz ve içki ısmarlayamazsınız. Herhangi bir marketten aksam 22:00 ‘den sabah 06:00’ya kadar içki almanız yasaktır. Alkol ihtiyacınızı bu saatleri dikkate alarak karşılamanız gerekmektedir. İçkili araç kullanmayı ise düşünmeyin bile zira içkili araç kullanma limiti 08% ‘dir.Bu da bünyeden bünyeye fark gösterse de yaklaşık olarak 33 cc’lik bir biranın yarısı bu limite ulaşmanıza yeterlidir. Promili aştığınız taktirde polis çevirmesinde ( check point), ya da devriye gezen polis araçlarının kontrolünde alkol testine maruz kalabilirsiniz, Alkol testinde düz bir çizgide yürümek,elin burun ucuna götürülmesi gibi çeşitli fiziksel testler uygulanabilir. Testi geçememeniz durumda (DUI) oluyorsunuz yani alkollü araç kullanmaktan ötürü hakkınızda işlem yapılıyor, daha açık bir ifadeyle bu durumda oldukça yüklü bir para cezasının yanında hapis cezasını da beraberinde alıyorsunuz. En az iki gün şehir hapishanesine götürülüyorsunuz ve çıkmak isterseniz kefalet ödemek zorunda kalıyorsunuz. Kefalet tutarı ise ceza tutarından hariçtir. Yani belki bir anlık keyif ve alkol size küçük bir servete ve en az iki gün hapishane mahkumluğuna mal oluyor. Tüm bunları yaşamaktansa alkol aldığınızda size çok daha ucuza mal olacak taksi veya online taksicilik diye adlandırabileceğimiz Uber veya Lyft gibi ulaşım araçlarını kullanmanız hem sağlığınız hem cebiniz açısından en doğrusu olacaktır.Amerika’ya gelmeden önce UBER, LYFT gibi online ulaşım aracı çağırma aplikasyonlarını indirmeniz ve incelemeniz de fayda var çünkü Amerika’da oldukça yaygın kullanılan ve size de oldukça faydası olacak sistemler
Amerika’da sağlık hizmetlerine dair bilgiler :
Amerika’ya gelirken yanınızda düzenli olarak kullandığınız ya da ihtiyaç duyacağınızı düşündüğünüz ilaçları getirmekte sakınca yok , gümrükte bununla ilgili bir sorun yaşamazsınız ancak içim rahat etsin derseniz doktor reçetenizi de valizinize ekleyebilirsiniz.
Amerika’ya gezmeye gelmiş olun ya da orada yaşayan olun her türlü sağlık sorununuz için hiç çekinmeden 911’i arayıp ambulansla acile gidebilirsiniz. Sigortanız bulunmasa bile yasa gereği sizi tedavi etmek zorundalar. Tedavi esnasında kayıt parası adı altında $100 dolar ödeme alıyorlar. Bu ödemeyi kredi kartı ya da banka kartı veya nakit olarak da yapabiliyorsunuz. Bu kayıt parasını genelde alırlar ama almadıkları da olabiliyor. İlaç almak içinse market tarzı CVS Pharmacy adındaki yerlere gidebilir,İlacınızı tanıyorsanız reyonlardan kendiniz alabilirsiniz, tabiki reçetesiz olanları. CVS içerisinde bulunan camlı veya ayırıcıyla bölünmüş odacıklarda hizmet veren eczacılar bulunmaktadır. Şikayetinizi söyleyip size eczacı tarafından önerilecek ilacı satın alabilirsiniz.
Amerika’da para alışverişine dair bilgiler :
Amerika2da Türk kredi ve banka kartlarını kullanmakla ilgili bir sıkıntı yaşamazsınız tabi gitmeden kartınızı yurtdışı kullanıma açtırdıysanız. Eğer bankamatikten para çekmeniz gerekirse gezinizin ilerisini de düşünerek tavsiye olarak bankanın verdiği üst limite bağlı olarak bir defa çekim yapın. Çünkü her çekimde bankadan bankaya değişiklik gösteren bir komisyon bedeli mevcut.
Amerika’da nakit ve kredi kartı ile ödeme yapamadığınız veya yapmak istemediğiniz durumda Seven Eleven’dan money order satIn alarak (bir adeti$4-5) içini doldurup, ödemeniz gereken kişiye posta yoluyla ya da elden money orderınızı verip ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Hem de ödemenizi gerçekleştirdiğinizin ispat olarak evrağın ilgili bölümünü saklayabiliyorsunuz.
Önemli bilgiler listenizde ilk sıralarda olması gerekenlerden biri de şudur.Gittiğiniz bir mekandan hesap istediğiniz zaman size gelen adisyon alt kısmındaki ödeme bilgisi kısmı tıpkı kartı slipi gibi iki adet gelir. Burada ilk satıra ödenmesi gereken hesap tutarı, ikinci satırda bahşiş (tip) kısmına da bırakmak istediğiniz tutari yazıp en alt kısmına da toplamı yazıyorsunuz. Örnek vermek gerekirse $50 hesap gelmişse üst tarafa hesap tutarı $50 tip kısmına $0,$5,$10 yazıktan sonra genel toplama $50,$55,$60 yazıyorsunuz. Amerika’da bahşiş genel tutarın %20’si olarak önerilir tabiki zorunluluk değildir, bu tamamen Amerikan kültürüdür. Eğer tip bırakmak istemiyorsanız tip kısmını çizin ya da 0 yazın ve ikinci nüshasını yanınıza alın, hesap kutusunun yada defterinin içinde her ihtimale karşı bırakmayın.
Tüm bilgiler Amerika seyahatinizde ya da gezinizde mutlaka dikkat etmeniz gereken önemli noktalar. Keyifli geziler…